Dag 2: Fietstocht over landgoed Geijsteren en door Nationaal Park de Maasduinen (ca. 46 km)
Na het ontbijt beginnen we aan onze eerste fietstocht. De keus aan u om met de reisleider te fietsen of uw eigen pad te gaan aan de hand van een uitgestippelde route voorzien van tips, dit geldt voor alle fietsdagen. De fietstocht van vandaag voert ons onder meer over Landgoed Geijsteren en door Nationaal Park de Maasduinen. Speciale locaties langs de route zijn o.a. Landgoed Geijsteren met de St. Willibrorduskapel waar de Sint-Willibrordsput ligt, welke bekend staat als heilige bron. Rosmolen, een nog werkende watermolen, Luisterlocatie Liberation Route Europe, Archeovindplaats en Kasteelruïne Blitterswijck. Kasteel Blitterswijck is een kasteel uit de 14e eeuw en lag bij Blitterswijck. Het kasteel werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog verwoest door oorlogshandelingen. Onderweg maken we gebruik van een oversteek met een veerpontje en voetveer (ter plaatse te betalen).

Landgoed Geijsteren
Landgoed Geijsteren is het enige landgoed dat nog in handen is van een adellijke familie. Sinds 1806 beheert familie De Weichs de Wenne het 700 hectare tellende landgoed. Op dit landgoed vindt u waterpartijen, zeer oude bomen en prachtige vlaktes. Hier ligt ook Kasteel Geijsteren, een ruïne van een kasteel daterend uit de 13e eeuw. Het kasteel werd in WO II door de Engelsen gebombardeerd en daarbij volledig verwoest. Recent is de ruïne gerestaureerd om zo de contouren van het kasteel zichtbaar te maken. Bij binnenkomst van het poortgebouw kunt u zien hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien, dankzij de foto’s die hier hangen van vóór het bombardement.
Nationaal Park de Maasduinen dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die ook paraboolduinen worden genoemd. In het park bevindt zich de langste rivierduinengordel van Nederland. Een prachtig natuurgebied, ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. In het voor- en najaar trekken kraanvogels over de Maasduinen, en strijken dan neer in één van de vele vencomplexen. Deze vogel is voor Nederland vrij bijzonder en daarom opgenomen in het beeldmerk van het nationaal park. Diner, overnachting en ontbijt hotel Asteria, Venray
Dag 3: Fietstocht van Venray naar Helden (ca. 52 km)
Na het ontbijt zetten we onze bagage klaar voor transport en beginnen aan onze etappe van Venray door de Peelregio naar de plaats Helden gelegen aan de rand van het natuurgebied Heidense Bossen. Een route vol geschiedenis, door mooie natuur, uitgestrekte akkers en kleine peeldorpjes met vorstelijke namen als Kronenberg en Koningslust. Bent u fan van de Limburgse band Rowwen Héze? Dan is afstappen in het dorpje America een must!
Het eerste stuk voert ons o.a. langs het Oda park, een beschermd natuurgebied met o.a. een beeldenpark met meer dan 60 sculpturen. In de gemeente Venray en de Peelregio hebben tijdens WO II zware gevechten plaatsgevonden. Vooral in het eerste gedeelte van de route vindt u nog herinneringen aan deze tijd. Indrukwekkend is het Duitse militaire kerkhof, met bijna 32.000 graven, de grootste oorlogsbegraafplaats van Nederland.

Militaire begraafplaats Ysselsteyn
Andere speciale locaties langs de route zijn de voormalige vredeskerk en Venray War Cemetery, op deze begraafplaats liggen 692 soldaten waarvan het merendeel is omgekomen tijdens de Slag om Overloon. We passeren de Weverlose Schans, een reconstructie van de boerenschans die hier in de middeleeuwen voorkwam. De schans heeft een hoefijzervormige gracht en een drie meter hoge verdedigingswal. Vervolgens fietsen we door De Rouwkuilen, een prachtig natuurgebied in Ysselsteyn. Het natuurgebied bestaat uit een 5 hectare grote ven met nog eens 5 hectare oeverzones. In dit geïsoleerde naaldhoutgebied vindt u de mooiste planten, zoals de ronde zonnedauw, veenpluis en dopheide. Natuurgebied Vlakbroek Koningslust is populair bij verschillende vogels en vlinders en staat bekend om de Grote Ratelaar; een plantje met kenmerkende gele bloemen.
Diner, Overnachting en ontbijt Boutique Hotel Nieuw Antiek***, Helden. (Hotel Nieuw Antiek beschikt niet over een eigen restaurant. Het diner wordt geserveerd bij restaurant De Zoes (tegenover hotel Nieuw Antiek).
Dag 4: Fietstocht Helden – Horst (ca. 48 km)
De tocht van vandaag staat vooral in het teken van kastelen en burchten. De tocht voert door het land van Kessel en Baarlo waaronder Natuurgebied Bovensbos – Keuperheide (onderdeel van het natuurgebied de Heldense Bossen) en Parkbos ’t Kempke Baarlo. Baarlo wordt ook wel het kastelendorp genoemd. Hier kunt u de kunstwerken van de Cobrakunstenaar Shinkichi Tajiri bewonderen, bekend van zijn knoop-kunstwerken. Door het dorp verspreid staan 6 knopen. De moeite waard om een stop te maken is bij Kasteel de Keverberg, deze burcht torent hoog boven de historische kern van Kessel uit en vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Maas. Het kasteel is tegen betaling te bezichtigen. Hier vindt u ook Kasteel Kafee950 en het Maasterras, een prachtige plek voor een kop koffie. U passeert tevens op de route Kasteel Scheres Baarlo, Kasteel huis Oyen en Mariakapel Kessel, Huize Roffaert Baarlo en Kasteel d’Erp (allen alleen van buiten te bezichtigen). Diner, overnachting en ontbijt Parkhotel Horst****

Kasteel de Keverberg
Dag 5: Fietstocht Horst -Venray (ca. 43 km, oversteek pontje niet incl.)
De laatste fietsdag is een dag waarbij u onderweg kunt genieten van prachtige uitzichten over de Maas en de mooie natuur! We fietsen onder andere via het rozendorpje Lottum en de Kasteeltuinen in Arcen. Lottum is het “Rozendorp van Nederland”. Ruim 70 procent van de Nederlandse rozenteelt is afkomstig uit Lottum. In de zomermaanden bieden de vele rozenvelden een unieke bloemenpracht.

Kasteeltuinen Arcen
In het pittoreske gezellige dorpje Arcen aan de Maas en onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen vindt u onder andere de Kasteeltuinen Arcen, een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Hier zijn meer dan 15 unieke tuinen die zijn aangelegd rondom een historische buitenplaats met een 17e-eeuws kasteel. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring en varieert in grootte en stijl. Tevens zou u het kunnen doen besluiten een bezoek aan de Hertog Jan bierbrouwerij en/of distilleerderij de IJsvogel te brengen. Enkele andere speciale locaties langs deze route zijn het Openluchtmuseum de Locht waar het vroegere bestaan op het Nood-Limburgse platteland levend wordt gehouden, Kasteelruïne Blitterswijck en Kruiswegpark Trans Cendron Oostrum. In het park wordt de kruisweg van jezus uitgebeeld in elf kapellen en één grot. Elke kapel biedt onderdak aan een statie. In en bij de grot zijn de 12e, 13e, en 14e statie afgebeeld. Bij de 12e statie sterft Jezus aan het kruis. De 13e statie, Jezus ligt in de moederschoot, is een replica van de Piëta van Michelangelo waarvan het origineel zich bevindt in de Sint Pieterbasiliek in Rome. De 14e statie staat in de grot. Hier wordt Jezus in het graf gelegd. Het graf wordt bewaakt door engelen.
Aan het einde van de dag arriveren we weer bij Hotel Asteria in Venray waar uw bagage gereed staat. Wellicht nog gezamenlijk een drankje alvorens we afscheid nemen en een ieder zijn eigen weg naar huis aanvaard.
Wijzigingen in het programma voorbehouden.